Studielitteratur

Studenter med syns- eller lesevansker kan låne tilrettelagt studielitteratur fra Tibi. Tilbudet er gratis og for studenter på universitet, høyskole og fagskole.

Student med pc i vinduskarmen

Bokutvalg

Vi tilbyr både lydbøker med tekst og e-bøker. Samlingen vår har flere tusen bøker og dekker mange fag. Vi produserer nye titler hele tiden.

Finn bøker til studiet ditt

Søk etter bøker og lån selv i appen eller på nettsidene. Du kan også få tilgang til bøker fra vårt svenske søsterbibliotek MTM og deres bibliotektjeneste Legimus. Gi oss beskjed hvis du finner bøker du ønsker derfra.

Som låner hos Tibi kan du også låne fra det amerikanske digitale biblioteket Bookshare. Da får du tilgang til flere hundretusen e-boktitler med talesyntese, både studielitteratur, skjønn- og faglitteratur.

Slik blir du medlem og får tilgang til bøker fra Bookshare.

Kvinnelig student med hodetelefoner og PC
Studenter med lesevansker kan få tilrettelagt studielitteratur til høyere utdanning fra Tibi eller bibliotek i andre land. (Foto: Shutterstock)

Lydbok eller e-bok

Velg om du vil låne studiebøker som lydbok med tekst eller e-bok. Det er vanskelig å svare generelt på hva som er best. Individuelle behov og valg av tekniske hjelpemidler vil påvirke valget. Finn ut hva som passer best for deg. 

Lydbøker med tekst 

Vi lager studiebøkene som lydbok med tekst. De blir vanligvis produsert med talesyntese, et program som gjør digital tekst om til tale. Bokteksten følger med slik at du kan lytte og følge teksten parallelt på skjerm. 

Les mer om talesyntese og hør stemmene vi bruker.

For noen er det uvant å høre på talesyntese, men de fleste venner seg til og synes det er et godt hjelpemiddel for å tilegne seg tekst.

Lyd, i tillegg til teksten, gjør at jeg lettere får med meg innholdet og slipper å lese et avsnitt mange ganger.

Student (23) med kognitive vansker

E-bøker

Tibi har et stort utvalg studiebøker i e-bok-format. E-bøkene inneholder kun tekst og kan leses på PC/MAC, nettbrett/mobil, lesebrett og leselist. I Tibi-appen kan du få lest opp teksten med de innebygde talesyntesene våre. E-bøker er raske å laste ned og tar liten plass sammenlignet med lydbøkene.

Les mer om e-bøker

Det som er flott, er at du kan søke opp ord eller temaer i e-bøkene. Alle sider som handler om det gitte temaet, kommer opp og gjør det lett å orientere seg.

Student (24) med dysleksi

Produksjon av studielitteratur  

Blinde og sterkt svaksynte studenter har rett til å få produsert studielitteraturen de trenger. 

Fra deg som søker om produksjonsrett, må vi ha:

  • Dokumentasjon fra øyelege eller synspedagog med diagnose, prognose, visus (beste korreksjon) og andre medisinske opplysninger av betydning.
  • Bekreftelse fra lærested om opptak.
  • Pensumlisten din, med prioritering av hvilke bøker som haster mest å få produsert. Oppgi om du ønsker e-bok eller lydbok med tekst.

Du kan laste opp informasjonen ved innmelding. 

Lurer du på noe?

Se om du finner svar på Hjelp-sidene. Under kategorien Student har vi samlet informasjon som kan være nyttig når du skal bruke tilbudet vårt:

Kontakt

Ta kontakt med studenttjenesten hvis du har andre spørsmål eller trenger hjelp til å finne bøker på pensumlisten.

Felles e-post: student-tibi@nb.no

Hanne Lillevold
Bibliotekteamet
hanne.lillevold@nb.no
Aina Simenstad
aina.simenstad@nb.no
Heidi Ramberg Raanti
Heidi Ramberg Raanti
heidi.raanti@nb.no