Hvorfor har studiebøker syntetisk tale?

De fleste foretrekker nok innleste lydbøker hvis de kan velge. Likevel lager NLB de fleste studiebøkene som lydbok med talesyntese. Det er det gode grunner til.

Mannlig student med øretelefoner og PC
EFFEKTIVE STUDIER: Studiebøker fra NLB hjelper mange gjennom studiene. Interesserte lånere som ikke er studenter, kan også låne disse bøkene. Foto: Shutterstock.

Studenter trenger bøkene sine til studiestart. Avislesere vil lese ferske nyheter. Studiebøker, aviser og tidsskrifter blir produsert med syntetisk tale slik at de skal komme raskt ut til lånerne. 

Talesyntese er et program som gjør tekst om til tale. Kanskje litt uvant å lytte til i starten, men effektivt når du blir vant til det.  

Tekst + tale = effektive studier

Du kan lese studiebøker både på PC og mobil. Teksten følger med så du kan lese på skjermen samtidig som du lytter. Naviger i teksten etter behov: til en bestemt overskrift, side eller setning. Du kan også bruke søk til å finne fram til riktig sted. Veldig praktisk for studenter som jobber aktivt med teksten.

Våre studiebøker er i tillegg tilrettelagt slik at synshemmede får informasjon som gir bedre oversikt over tabeller og lister.

Ny og bedre teknologi

I 2020 fikk NLB nye talesyntesestemmer for bokmål, nynorsk og engelsk: Clara, Hulda og William. Vi har jobbet mye med å gi stemmene god flyt og naturlig uttale og tonefall. Det er likevel utfordrende å få til en helt naturlig uttale i studiebøker fordi disse ofte inneholder fagord og spesialuttrykk vi ikke finner i dagligtalen.