Stemmen i øret: Møt Liv Steen

I NLBs boksamling finner du rundt 900 bøker som Liv Steen har lest inn. – Jeg spiser alt, sier hun om hvilke bøker hun foretrekker. Men hun setter ekstra pris på «sukkerbitene» hun får innimellom. 

Liv Steen i studiodøren
Liv Steen er utdannet skuespiller og er fast ansatt innleser hos NLB. (Foto: NLB)

I 1994 leste Liv Steen inn sin første bok for NLB. Hun har fast plass i studio 12, hvor hun leser inn bøker i alle sjangre.

De 100 bøkene i den populære Flammedans-serien er det Liv Steen som har lest inn. 

Steen forteller at hun alltid har lest mye. Hun synes det er spesielt godt når livet er kronglete. Å kunne gå inn i studio, lukke alt ute og konsentrere seg om en historie.

Fortell om boka du leser inn nå

– Akkurat nå leser jeg en fagbok om den svenske sosialtjenesten. Boka er skrevet på svensk, derfor det blir en del «svorsk» – jeg kan ikke late som jeg kan flytende svensk.

Har du lest inn en bok du har følt et spesielt slektskap til?

– Ja, flere. Boka Gifttreet av den kanadiske forfatteren Barbara Kingsolver gjorde sterkt inntrykk på meg. Da jeg leste inn boka for mange år siden, var min eldste sønn fem år. I boka er det en fem år gammel jente som dør. Jeg gråt så fælt at jeg tror jeg brukte en uke på å lese inn de to sidene som handlet om at moren stelte jenta til begravelsen.

– Neil Gaimans barnebok Kirkegårdsboken er en annen favoritt. Jeg er veldig glad i kreativiteten og fantasien og det universet Gaiman skaper i bøkene sine.

– En annen forfatter jeg har oppdaget som innleser er Hilary Mantel. Hun har blant annet skrevet en trilogi om Thomas Cromwell og den engelske tudortiden på 1500-tallet. Jeg har lest inn to av dem, Falkejakt og Speilet og lyset. Bøkene gir en fantastisk beskrivelse av den tiden i Englands historie. Mantel har også skrevet en bok som heter Hinsides svart, som handler om det alternative miljøet. En utrolig fin og dypt gripende oppveksthistorie.

Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

– Jeg er fast ansatt, og tilbringer omtrent 80 prosent av arbeidsdagen i studio. Fordi jeg er tillitsvalgt, er det noen oppgaver knyttet til fagforeningsarbeid. Ellers er jeg en del av innlesingsteamet, hvor vil blant annet planlegger lydbokforum, et fagseminar om innlesing.

Har du en morsom eller uvanlig historie fra livet i studioet?

–  Jeg gråter lett og ler lett. Så når jeg er i studio bruker jeg mye tid på å slutte å le og slutte å gråte, humrer hun.

 

Liv Steen i studio bak mikrofonen
Liv Steen har lest inn nærmere 1000 bøker. Selv hører hun mye på podkaster for tiden. (Foto: NLB)