Musikknoter i punktskrift: Bestill det du trenger

Det har manglet en god ordning for å få tak i noter i punktskrift. Nå har vi fått på plass en løsning hvor du enkelt kan bestille musikk i punktskrift via et skjema på nettsiden vår. 

I Norge er det NLB som har ansvaret for å produsere og låne ut noter i punktskrift til studenter og andre utøvere av musikk. Prosjektet Music Braille har gjort det enklere å skaffe punktskriftnoter til lånerne våre. Nå samarbeider vi med andre land for å finne eksisterende og produsere nye noter.

Noter i punktskrift med piano 3 web.jpg
NOTER I PUNKT: Det internasjonale prosjektet Music Braille har gjort det lettere å få tak i noter i punktskrift. Du kan velge mellom å få notene på papir eller som elektroniske versjoner.

Nytt tilbud for å bestille noter i punktskrift 

Nå kan du raskt og enkelt bestille notene du trenger hos NLB. Slik gjør du det: 

  • Last ned bestillingsskjema for noter i punktskrift fra Tibi. Du finner det nederst på siden om punktskrift under Tilbudet vårt.
  • Fyll ut skjemaet og send det til punktnoter-tibi@nb.no

Velg mellom å få notene på papir eller som elektroniske versjoner. Det er mulig å tilpasse til individuelle behov. Du får informasjon om valgmuligheter i skjemaet. 

Om bestillingsprosessen

Vi skaffer noten hvis den allerede er produsert i punktskrift på en måte som er tilpasset behovene dine. Hvis ikke, setter vi i gang en nyproduksjon. Vi gir deg beskjed om forventet leveringstid. Bestill i god tid, siden produksjonstiden kan variere. Studenter vil bli prioritert.

Dette er et nytt tilbud som er under utvikling. Ta kontakt med oss hvis du har innspill, tips eller spørsmål!

Music Braille — et internasjonalt krafttak 

I 2018 tok NLB initiativ til det internasjonale prosjektet Music Braille for å knytte sammen de små og spredte fagmiljøene og skape globale fellesløsninger for produksjon av noter i punktskrift. 

Med støtte fra prosjektet er det laget nye verktøy som gjør det enklere både for privatpersoner og bibliotek å produsere noter i punktskrift. Følgende verktøy er nå fritt tilgjengelig for alle: 

Sao Mai Braille Interaktivt noteprogram for Windows. Her kan du konvertere noter fra  MusicXML til punktskrift. 

MuseScore Noteprogram for Windows, Mac og Linux. Her kan du komponere, lytte, dele og skrive ut musikk. MuseScore har nå fått bedre universell utforming. 

I tillegg kan NLB og andre produsenter bruke MakeBraille. Verktøyet konverterer noter med utgangspunkt i internasjonale retningslinjer for musikknotasjon i punktskrift. 

Les mer om prosjektet Music Braille på nettsidene til DAISY Consortium.