Med talesyntese får flere tilgang til bøker og informasjon

Gode talesynteser er viktig for at NLB skal kunne gi lånerne sine ferske lydaviser hver morgen og pensum på lyd ved semesterstart.

Ung smilende dame med hodetelefoner mot gul bakgrunn
LIK TILGANG: Med talesyntesebøker kan studenter med lesevansker ta høyere utdanning og lese det samme som andre. (Foto: Shutterstock)

Talesyntesene Clara og Hulda er NLBs nye produksjonsverktøy. Clara leser bokmål, mens Hulda leser nynorske tekster. 

Hva er talesyntese?

Talesyntese er et program som gjør tekst om til tale. Mange med dysleksi eller nedsatt syn har talesyntese på mobil og pc for å få lest opp det som vises på skjermen. NLB produserer studiebøker, aviser og tidsskrifter med talesyntese for å kunne levere raskt og mens de er ferske.

Om NLB

Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek (NLB) er er et offentlig bibliotek for alle som har en fysisk eller kognitiv funksjonsnedsettelse som gjør det vanskelig å lese. Dysleksi, ADHD eller nedsatt syn kan være det som gir lånerett. NLB har 100 000 lånere.

NLBs tilbud

I tillegg til studielitteratur, aviser og tidsskrifter laget med talesyntese, har NLB tusenvis av lydbøker som er lest inn i studio av profesjonelle innlesere. Samlingen tilsvarer papirbokutvalget i folkebibliotekene og har bøker for barn, ungdom og voksne. 

Er dette noe for deg eller noen du kjenner? Les mer om NLBs tilbud! 

Jeg sliter med lesehastigheten og stopper ofte opp. Med lydbøker leser jeg pensum nesten like fort som andre studenter.

Rasmus (23), student med dysleksi