NLB bytter navn til Tibi!
Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek (NLB) bytter navn til Tibi – Biblioteket for tilrettelagt litteratur. Lydhør blir også til Tibi.
![Ung kvinne på toget](https://tibi.no/content/uploads/2024/04/Ung-kvinne-pa-toget-768x510.jpg)
Hva er nytt?
- Nå heter vi Tibi – Biblioteket for tilrettelagt litteratur. Vi har samlet alle løsningene våre under ett felles merkenavn, Tibi.
- Nettadressen er tibi.no
- Appene Lydhør og Maneno er blitt til Tibi og Tibi junior.
- Logoen, fargene og utseendet vårt er nytt. Vi får ny drakt på nettsidene, i appene, nyhetsbrevet, sosiale medier og brosjyremateriell.
- Biblioteksidene er oppgradert og henger nå bedre sammen med resten av nettstedet. Logisk struktur og nytt design gjør at Tibi bibliotek er blitt mer tilgjengelig og at det er lettere å finne fram.
(Hvordan informere om Lydhør og tidspunkt for endringer?)
Det nye navnet «Biblioteket for tilrettelagt litteratur» forteller hva vi er og gjør: Et bibliotek som tilbyr tilrettelagt litteratur. Kortnavnet Tibi er en fri forkortelse og kombinasjon av tilrettelagt (ti) og bibliotek (bi).
Både logo, farger og profil er en del av fornyelsen. Det nye designet er nøye valgt med tanke på lesbarhet og kontrast og vil gjøre det lettere å tilfredsstille krav til universell utforming.
I tillegg lanserer vi nye nettsider. Nettsidene har fått nytt design og flere forbedringer. (Lenke til egen sak om nettsidene?)
![Tibi-logo](https://tibi.no/content/uploads/2024/04/Logo_Tibi-1002x1024.png)
Tilbudet er det samme
Selv om vi forandrer mye, er tilbudet uendret. Boksamlingen og innholdet i appene og på nett er det samme. Du kan låne bøker og finne boklister, tips og anbefalinger som du er vant til.
Du bruker samme lånernummer og PIN-kode som før for å logge inn i tjenestene.
Sett inn Tibi-presentasjonsvideo.
Spørsmål og svar:
Det er behov for fornyelse. Både språket, teknologien, tilbudet og brukergruppene våre har endret seg mye siden vi ble Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek i 1989:
- Det heter ikke blindeskrift lenger. Punktskrift er riktig betegnelse.
- I dag tilbyr vi flere boktyper enn lyd- og punktskriftbøker, som navnet viste til.
- Navnet ble ofte stavet og omtalt feil. NLB ble stadig NBL, og vi var både Lydbiblioteket og Blindebiblioteket.
- Vi ønsker å møte mangfoldet av lånere! I mange år var det Norges Blindeforbund som drev bibliotektjenesten med tilrettelagt litteratur for synshemmede. Da staten overtok i 1989, ble tilbudet gradvis åpnet opp for flere. I dag er lånerne våre en god miks; noen har synshemming, andre har dysleksi, fysiske funksjonsnedsettelser eller kognitive vansker. Vi skal ivareta og inkludere alle.
- Vi ville ha ett felles navn på alle plattformer. Det skapte forvirring at biblioteket og appene hadde ulike navn. Mange trodde for eksempel vi het Lydhør. Nå blir Tibi fellesnevneren – lettere å forstå og kommunisere.
- Biblioteket for tilrettelagt litteratur er et navn som forteller hva vi er og gjør: Et bibliotek som tilbyr tilrettelagt litteratur. Kortnavnet Tibi er en fri forkortelse og kombinasjon av tilrettelagt (ti) og bibliotek (bi). Det er derfor en logisk sammenheng mellom «Tibi» og hovednavnet til tross for det ikke er den riktige rekkefølgen av ordene i hovednavnet.
- Tibi er et nytt ord som vi synes klinger godt. Navnet er kort og lett å huske og skrive. Et navn som vi og lånerne selv kan fylle med innhold og mening. Det fungerer også godt til digital bruk, som nettadresse – tibi.no – og som navn på apper og avspillere.
Logoen er satt sammen av linjer og prikker. Linjene symboliserer lyd (lydbølger) og punktene punktskrift. Logosymbolet kan også tolkes som en visualisering av overgangen fra en medietype til en annen.
![](https://tibi.no/content/uploads/2024/04/Logo_Tibi_Logosymbol_energi-1024x601.png)
Ideen til profilen er bygget ut ifra Tibis visjon, «et samfunn der alle har tilgang til litteratur og informasjon». Tilrettelegging av litteratur og overgangen fra en medietype til en annen er sentralt i det visuelle uttrykket, både i logoen og i andre visuelle elementer. (Også i den auditive identiteten.)
Tibi skal representere transformasjon. Ikke bare for innholdet vi jobber med, men også for lånerne, som går fra en situasjon uten tilgang til en situasjon med tilgang til litteratur på lik linje med andre.
Lesbarhet, tydelighet og god kontrast er førende for det nye designet. Det nye designet vil gjøre det lettere å tilfredsstille krav til universell utforming. Logo, typografi og fargepalett er nøye valgt med tanke på lesbarhet og kontrast.
Nei, det er kun tjenesten NLB som bytter navn til tjenesten Tibi. NLB ble slått sammen med Nasjonalbiblioteket i 2023 og er fortsatt en del av Nasjonalbiblioteket.
Nei, ingen endringer der – tilbudet er fortsatt for alle som strever med å lese trykt tekst.
Relaterte saker:
![](https://tibi.no/content/uploads/2024/03/Collage20NLB-logoer20med20tekst.png)
Kommer snart: NLB skifter navn
Snart får NLB nytt navn og nytt utseende. Nettsidene blir nye, og appene bytter navn. Vi letter på sløret for å varsle om endringene, men avslører ikke navnet riktig ennå.