Hvem er lånerne i Tibi?

Før trodde mange vi var et bibliotek bare for blinde og svaksynte. Nå har mange fått med seg at flere kan låne tilrettelagt litteratur – men vet du egentlig hvem Tibi er for?

Collage av lånere i ulike aldre som bruker hodetelefoner og mobil eller nettbrett
Tibi har lånere i alle aldre og med ulike leseutfordringer. (Foto: iStock og Shutterstock)

Hvem kan bli låner i Tibi?

Alle som har vansker med å lese trykt tekst på grunn av funksjonsnedsettelse eller sykdom, kan søke om å bli låner i Tibi – Biblioteket for tilrettelagt litteratur. 

Årsaker til nedsatt leseevne kan være: 

  • Svekket syn som ikke kan korrigeres med briller
  • Dysleksi og andre lesevansker 
  • ADHD 
  • Fysisk funksjonsnedsettelse som gjør det vanskelig å lese en bok — for eksempel Celebral parese (CP), kronisk utmattelsessyndrom (ME) og Parkinsons sykdom 
  • Kognitive utfordringer og/eller språkvansker på grunn av sykdom eller skade — for eksempel hjerneslag, afasi, fatigue, psykisk sykdom eller psykisk utviklingshemming 

Ulike diagnoser påvirker mennesker på forskjellige måter. Det er ikke diagnosen i seg selv som gir lånerett, men hvordan den påvirker leseevnen. To personer med samme diagnose trenger ikke å ha samme behov for tilrettelagt litteratur.

Hva sier lånerne selv om Tibi?

Tibi har lånere i alle aldre. De er barn, ungdom, voksne og studenter. Felles for alle er at de har en leseutfordring som gjør at tilbudet fra Tibi kan være til stor hjelp i hverdagen.

Les hva noen av lånerne våre og deres pårørende har å si om Tibi:

Min mann har fått hjerneslag, og det eneste han kan gjøre er å ligge i senga og høre på lydbøker. Tibis tilbud betyr så mye for oss og er en stor del av hverdagen vår.

Pårørende til mann (73) med hjerneslag

Sønnen min er helt oppslukt av lydbøkene. For en dyslektiker er det herlig å oppleve at bøkenes spennende verden blir tilgjengelig.

Far til gutt (10) med dysleksi

Utrolig flott og veldig viktig at vi kan få bøkene vi ønsker oss i punktskrift. Jeg har begynt å lære punktskrift, og jeg er overbevist om at det blir nyttig for meg, både i jobb og på fritida.

Mann (42) med synshemming

Hun elsket og trengte lydbøkene som hun brukte mye tid sammen med etter hvert som verden ble stadig mørkere og lydene fra vanlige samtaler ble svakere. Lydbøkene gjorde dette så mye lettere.

Pårørende til eldre låner med synshemming

Lyd, i tillegg til teksten, gjør at jeg lettere får med meg innholdet og slipper å lese et avsnitt mange ganger.

Student (23) med kognitive vansker

Å lese bøker var det verste jeg visste. Læreren min sa jeg burde låne lydbøker fra Tibi. Nå leser jeg med ørene – og elsker det!

Jente (17) med dysleksi