Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek (NLB) har byttet navn til Tibi – Biblioteket for tilrettelagt litteratur. Du møter oss nå i ny drakt på alle plattformer, men tilbudet er det samme.
Tibi er navnet som møter deg på nettsidene, i appene, nyhetsbrevet og sosiale medier fra 2. mai 2024.
Tibi – Biblioteket for tilrettelagt litteratur forteller hva vi er og gjør: Et bibliotek som tilbyr tilrettelagt litteratur. Kortnavnet Tibi er en fri forkortelse og kombinasjon av tilrettelagt (ti) og bibliotek (bi).
Du bruker samme lånernummer og PIN-kode som før for å logge inn i tjenestene.
Hva er nytt?
- Nå heter tjenesten Tibi – Biblioteket for tilrettelagt litteratur. Kortversjonen Tibi brukes i de fleste sammenhenger.
- Logoen, fargene og utseendet er nytt. Vi får ny drakt på nettsidene, i appene, nyhetsbrevet, sosiale medier og brosjyremateriell.
- Appene bytter navn: Lydhør blir til Tibi og Maneno til Tibi junior. Appen vil ligge på mobilen/nettbrettet ditt som før, men den vil hete Tibi i stedet for Lydhør, og ikonet vil se annerledes ut.
- Den nye nettadressen er tibi.no. Nettsidene har nytt design og flere forbedringer som gjør det lettere å finne fram.
Tilbudet er det samme
Selv om vi forandrer mye, er tilbudet uendret. Boksamlingen og innholdet i appene og på nett er det samme. Du kan låne bøker og finne boklister, tips og anbefalinger som før.
Du bruker samme lånernummer og PIN-kode som før for å logge inn i tjenestene.
Spørsmål og svar:
- Både språket, teknologien, tilbudet og brukergruppene våre har endret seg. Da staten i 1989 tok over tilbudet fra Norges Blindeforbund og opprettet Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek, var tilbudet kun for synshemmede. I dag har vi lånere med synshemming, dysleksi, fysiske funksjonsnedsettelser og kognitive vansker. Vi skal ivareta og inkludere alle.
- Vi ønsker ett felles navn på alle plattformer. Det skapte forvirring at biblioteket og appene hadde ulike navn. Nå er Tibi fellesnevneren – lettere å forstå og kommunisere.
- Det heter ikke blindeskrift lenger. Punktskrift er riktig betegnelse. Navnet ble også ofte stavet og omtalt feil.
- I dag tilbyr vi flere boktyper, ikke bare lyd- og punktskriftbøker.
- Navnet forteller hva vi er og gjør: Et bibliotek som tilbyr tilrettelagt litteratur. Kortnavnet Tibi er en fri forkortelse og kombinasjon av tilrettelagt (ti) og bibliotek (bi).
- Tibi klinger godt, er kort og lett å huske og skrive. Et navn som alle selv kan fylle med innhold og mening. Det egner seg også godt til digital bruk i nettadressen og som navn på apper og avspillere.
Logoen er satt sammen av linjer og prikker. Linjene symboliserer lydbølger og punktene punktskrift. Logosymbolet kan også tolkes som en visualisering av overgangen fra en medietype til en annen.
- Profilen bygger på Tibis visjon, «et samfunn der alle har tilgang til litteratur og informasjon». Tilrettelegging av litteratur og overgangen fra en medietype til en annen er sentralt i det visuelle uttrykket, både i logoen og i andre visuelle elementer.
- Logo, typografi og fargepalett er nøye valgt med tanke på lesbarhet, tydelighet og god kontrast og gjør det lettere å tilfredsstille krav til universell utforming.
Nei, det er kun tjenesten NLB som bytter navn til tjenesten Tibi. NLB ble slått sammen med Nasjonalbiblioteket i 2023 og er fortsatt en del av Nasjonalbiblioteket.
Nei, du logger inn med samme lånernummer og PIN-kode som før. Appen blir oppdatert automatisk.
Nei, ingen endringer der – tilbudet er fortsatt for alle som på grunn av en funksjonsnedsettelse strever med å lese trykt tekst.